Ved et bryllup, tilbringer man mange timer ved bordet, og derfor er det vigtigt at have en godt gennemtænkt bordplan. Den opgave er langt mere tidskrævende, end man skulle tro.
Heldigvis er der nogle faste regler - som foreksempel, hvordan brudeparret og deres forældre skal sidde. På brudens højre side sidder hendes far, og han har så igen gommens mor til bords. Bruden har selvfølgelig gommen til bords, og på gommens venstre side sidder brudens mor, som så har gommens far til bords.
Hvis én eller flere af brudeparrets forældre ikke er tilstede, går pladsen til nærmeste mandlige eller kvindelige familiemedlem.
Er præsten inviteret med, skal han/hun sidde ved siden af forældrene. Herefter følger forloveren og så bedsteforældrene. Søskende og evt. stedforældre blandes med resten af selskabet. Ægtepar må ikke have hinanden til bords, sidde lige overfor eller ved siden af hinanden. Dette er nemlig forbeholdt forlovede par, som til gengæld ikke må skilles ad. En herre har altid sin borddame på sin højre side.
Når bordplanen er færdig, er det en god idé at tegne den op, eller lægge den frem på et bord, så gæsterne nemt kan finde deres plads.
Læs også: Har I styr på festens traditioner? »
TOASTMASTEREN & TALERÆKKEN
Toastmasteren har til opgave at styre talernes og sangenes rækkefølge i tæt samarbejde med serveringspersonalet og musikerne. Toastmasteren skal introducere hver taler eller sangskriver, så det er derfor en fordel, at han eller hun har et bredt kendskab til de indbudte gæster.
Først byder festens vært - ofte brudens far - velkommen og introducerer toastmasteren. Herefter tager toastmasteren over og præsenterer sig selv og giver nogle praktiske oplysninger. Den erfarne toastmaster vil her bede gæsterne om at melde sig i god tid, så talernes rækkefølge kan disponeres optimalt.
Herefter følger:
1. Brudens far med hovedtalen
2. Gommen
3. Forloveren
4. Gommens far - såfremt denne ikke også var forlover
Ønsker bruden at holde en tale er hun den 5. taler, herefter bestemmes talerækken af hvor tæt man er på brudeparret.
TIP! Husk at jo ældre, jo mere værdig !
BRUDEVALSEN
Brudevalsen danses efter middagen til “Brudevalsen” komponeret af Niels W. Gade. Mens brudeparret danser, danner gæsterne en kærlig ring omkring dem og klapper i takt til musikken. Kredsen gøres mindre og mindre, så brudeparret til sidst bliver skubbet ind mod hinanden og først når de har kysset “slipper de fri”.
Brudevalsen skal danses inden kl. 24.00 da datoskiftet markerer overgangen fra ugift til gift.
GOMMENS SOKKER KLIPPES
Så snart brudevalsen er overstået griber de mandlige gæster gommen og tager hans sko af og klipper det yderste af hans sokker - endelig ikke tæerne! Denne tradition hænger sandsynligvis sammen med de gamle udtryk “..at gå på frierfødder..” og “…gøre sine hoser grønne…” Med klipningen af sokkerne forhindres den slags udskejelser fremover!!
TIP: Det er en god idé, hvis gommen medbringer et ekstra par strømper til bryllupsfesten.
BRUDENS SLØR KLIPPES
Når brudevalsen er danset klippes brudens slør i stykker, jo mere ødelagt desto mere lykke vil bruden få i sit ægteskab. For gæsterne gælder det om at få et stykke af det itu revne slør, da dette vil bringe dem held.
Nogle vælger at frabede sig denne tradition, da sløret går i arv i familien og ikke må gå i stykker. Andre vælger at skifte sløret efter brudevalsen, til et mindre betydningsfuldt, som gerne må blive revet itu.
KYS BRUDEN
Under middagen slår gæsterne i glasset og brudeparret skal op på stolene og kysse. Tramper gærsterne derimod i gulvet skal brudeparret kysse hinanden under bordet.
Skulle brudgommen forlade sin plads under middagen, kan alle de mandlige gæster (hvis de skynder sig) efter tur give bruden et kys. Omvendt er der også fri kysning, hvis bruden går fra bordet og lader sin forsvarsløse brudgom alene tilbage.
Menu