Forside      SiteMap      Søg

Bryllup&Fest

Frederikssundsvej 60e

2400 København NV

 

Tlf. 35 853 854

Forskellen på at være kæreste og kone

 

Et ægteskab indebærer langt mere end én dag, hvor man sammen med familie og venner fejrer kærligheden til hinanden. Spørgsmålet er, hvor mange der tænker dybere over, hvad det er for en forpligtelse de siger ’ja’ til i kirken 

 

Af tina splidsboel Foto: phuket Health spa


Kæreste eller kone – umiddelbart to ord der minder meget om hinanden. Begge refererer til, at man lever i parforhold med sin udvalgte. Men den eneste lighed mellem de to ord er, at de begge starter med K. Bryllup&Fest har talt med parterapeuterne Janne Helle og Martin Østergaard om forskellen på at være kæreste eller kone.

 

Mange tror at selve brylluppet er eventyret i ægteskabet, men i virkeligheden er brylluppet bare porten til begyndelsen af et eventyr, forklarer læge og psykoterapeut Janne Helle, der er forfatter til bogen Bevidsthed i parforholdet. Brylluppet er selve porten, der skal føre ægtefolket gennem en mørk skov med prøvelser af både den gode og den dårlige slags. "Det er en livs lang vandring. Ægteskabet er en indgang til en proces, der er fyldt med udfordringer af forskellige slags, som både bringer sorger og glæder med sig," siger Janne Helle.

 

Men spørgsmålet er, hvor mange overvejelser man egentlig har over den livs lange forpligtelse man giver sit ’ja’ til i kirken. Janne Helle tvivler på, at mange reelt overvejer, hvad det er, de går ind til.

 

"Jeg vil opfordre folk til at tænke over, hvad et ægteskab indebærer. Jo mere man kan sige ja til af de gode og mindre gode sider af sin partner, jo bedre forudsætninger har ægteskabet for at holde," siger hun, og forklarer, at folk naturligvis gifter sig af mange forskellige grunde. Nogle gør det for prestigens skyld, og fordi de gerne vil se sig selv – og blive set – i en smuk kjole. Nogle gange kan det ikke gå hurtigt nok. Andre gør det fordi de har overvejet i lang tid at det vil være det rigtige at gøre for at sikre hinanden og børnene.

 

"Ægteskabet er en dybere forpligtelse, og der ligger noget meget fordrer folk, der går i giftetanker til virkelig at overveje, om man nu også mener det med at leve i medgang og modgang hele livet – og ikke kun i nuet, hvor det er dejligt at være forelskede.

 

En verden til forskel

Parterapeut Martin Østergaard forklarer, at der er milevid forskel på ægteskabet i dag og for bare 50 år siden.

"Dengang var ægteskabet mere en forretningsforbindelse, der sikrede kvinden mad på bordet, overlevelse og social anerkendelse. Det sikrede manden og hans familie videreførelse af slægten. En slags pagt familier imellem," siger Martin Østergaard, der er forfatter til seks bøger om parforhold og familieliv.

Den moderne kvinde bilder sig nok ind, at et ægteskab ikke ændrer en tøddel på forholdet.

 


Men hun tager grueligt fejl.

"Kvinder har siden de var tre-fire år gamle haft målet med at bygge rede og stifte familie. Det er et behov, der ligger dybt i dem, og ligeså snart ægteskabet er indgået, er drømmen og behovet for tryghed opfyldt," siger Martin Østergaard.

Han mener, at ægteskabet er en overgang, hvor man bliver hudløst ærlig over for hinanden, for nu er der den troskab og tryghed, der skal til. "Man skal naturligvis ikke fortælle hinanden alt. Det er for eksempel bedst, hvis man holder for sig selv, at man en lørdag formiddag med tømmermænd pludselig tænder på postbuddet," siger Martin Østergaard. Nu når man er sikre på hinandens kærlighed og troskab, er det nemt at bruge ægteskabet som en sovepude. Det sker ofte at mændene falder lidt af på den – de bliver for afslappede.

 

"Mange kvinder har forventninger om, at ægteskabet fører mere modspil med sig fra mandens side, men de bliver hurtigt skuffede," siger Martin Østergaard og forklarer, at mænd tror, at de skal opgive en diskussion for at gøre kvinden glad og tilfreds, så hun kan få sin vilje. Det er i virkeligheden det modsatte kvinden vil have. Manden skal holde fast og vise sig fra sin udholdende og tålmodige side.

 

"Manden må aldrig tabe en diskussion mod sin kvinde. Han skal kæmpe for sine oprindelige argumenter og tage en saglig diskussion til den ene er fuldt overbevist om, at den anden har ret. På den måde vinder begge parter," siger Martin Østergaard. Han forklarer at kvinden hurtigt kommer til at kede sig i et forhold uden modspil – om det så er små hverdagsting, der skal vendes og drejes med den anden.

 

Kvinden i forholdet skal derimod holde igen med at skælde ud på manden, hvis det er fordi hun i virkeligheden er ked af det i stedet for vred. "Fortæl i stedet manden, at man er ked af det, og har brug for omsorg," siger Martin Østergaard.

 

Netop omsorg og tryghed er to nøgleord i ægteskabet for kvinden – og de to ord er mange gange også en kvindes begrundelse for at indgå et ægteskab.

 

"Det gode ved ægteskabet er også hengivelsen. Det er et symbol på, at man pludselig er afhængig af et andet menneske," siger Martin Østergaard og citerer den amerikanske talkshowvært Dr. Phil for at sige, at "ægteskabet er et blødt sted at falde". Man kan efter en hård dag på arbejdet komme hjem og blive strøget over kinden og have én at tale ud med uden man er bange for, at den anden synes, at man er ynkelig. For nu er man jo mand og kone i medgang og modgang.

 

 

Travlhed og stress

Nutidens ægteskaber er karakteriseret ved, at de er for travle, mener Janne Helle.

 

"De fleste er tvunget udi ikke at pleje kærligheden. Det er meget farligt for ægteskabet og én selv," siger hun, og opfordrer til, at man som par - hvor begge har fuldtids job og måske også børn – sætter sig ned, og finder ud af, hvordan man sparer tid. Det kan være, at man skal hyre sig en rengøringshjælp, ikke spille tennis tre gange om ugen og i stedet bruge tiden sammen med sin elskede. Man kan indføre kæresteaftener, hvor tiden bare skal bruges på at nyde hinandens selskab, og så bede forældrene passe børnene disse særlige aftener.

 

Janne Helle kan ikke understrege det nok, hvor vigtigt det er at prioritere hinanden, hvis eventyret skal vare til jeres dages ende.