Forside      SiteMap      Søg

Bryllup&Fest

Frederikssundsvej 60e

2400 København NV

 

Tlf. 35 853 854

Bryllupstalen

Dit livs tale

Bryllupstalen. Den vigtigste tale i dit liv, som skal bringe smil, latter og gerne lidt tårer frem hos dine gæster – og ikke mindst din udkårne. Bryllup&Fest guider dig her igennem, hvordan du får bugt med nervøsiteten, indsamler stof og endelig får holdt et brag af en tale.


 


Det er de færreste, som ikke oplever nervøsitet, galopperende hjerte og åndenød, nårde skal holde en tale. Så det er helt normalt, hvis du går og frygter din bryllupstale, men det er samtidig vigtigt, at du ikke lader dig styre af din nervøsitet. Det er jeres dag, og gæsterne holder garanteret taler for jer til den store guldmedalje.

 


Prøv at forestille dig din nervøsitet som en stor, frygtindgydende kinesisk drage, der spyr ild og brøler som en løve. Enten kan du være bange for den og lade den styre og undertrykke dig. Eller du kan tage kampen op, så du i stedet kan tæmme og styre den – og dermed bruge den som en positiv styrke. Meget af din nervøsitet handler nemlig om, hvordan du forholder dig til den, og hvordan du tænker om den. Får du tæmmet dragen, kan du komme rigtig langt.

 

 

Prøv at forestille dig din nervøsitet som en stor, frygtindgydende kinesisk drage, der spyr ild og brøler som en løve. Enten kan du være bange for den og lade den styre og undertrykke dig. Eller du kan tage kampen op, så du i stedet kan tæmme og styre den – og dermed bruge den som en positiv styrke. Meget af din nervøsitet handler nemlig om, hvordan du forholder dig til den, og hvordan du tænker om den. Får du tæmmet dragen, kan du komme rigtig langt

 

En rolig vejrtrækning

Hvis du er nervøs ved at holde en tale, så er det vigtigt, at du lærer at, få en rolig vejrtrækning og en masse forberedelse. For at du kan få en rolig stemme og et godt taletempo, skal du først og fremmest have kontrol over din vejrtrækning. Det får du ved at øve dig på at trække vejret nede i maven og ikke oppe i brystet. Det vil sige, at din mave skal pustes op som en stor ballon når du trækker vejret ind, og omvendt når du puster ud igen.


Indsamling af stof

 

Talekunsten er en ældgammel videnskab, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenlands store filosoffer. At talekunstens redskaber har overlevet mere end 2000 år, siger noget om, hvor brugbare og virkningsfulde de er. Der er for mange hundrede år siden lavet en opskrift på, hvordan man forbereder sig og i hvilken rækkefølge:

 

Først og fremmest skal du indsamle at indsamle stof og finde på ideer til talen. Her handler det om at tænke kreativt og lave en fyldig brainstorm. For at finde inspiration kan du eksempelvis gå online, tag en tur ned ad ’memory lane’ ved at kigge i billeder og læse gamle kærestebreve, spørge folk hvad de synes karakteriserer jeres forhold og din udkårne. I taler må man også godt citere andre. Bibelen eller anden litteratur som Shakespeares værker og Platons Symposium (Aristofanes tale) – for bare at nævne nogle få – bugner af lækre og kærlige citater.


Opbygning

 

En tale består altid af en indledning, en ’krop’ og en afslutning. Et godt råd er, at du forbereder tre ’minitaler’ og sætter dem sammen. Når du eksempelvis skal lave indledningen, bør du gennemtænke, hvordan du vil få gæsternes opmærksomhed og hvad du præcis vil lægge ud med at sige, når først du står op. Når du skal lave afslutningen, skal du prøve at ’binde en lille sløjfe’ om det du har sagt, og gøre det klart at du er færdig med at tale, så folk ikke sidder og venter på, at du fortsætter. Mange gange glemmer man at tænke over indledning og afslutning, selv om det er i virkeligheden er meget vigtigt – specielt for at undgå nervøsitet. Hvis du ved præcis, hvad du vil indlede og afslutte med, bliver du også mere sikker ved situationen, og undgår alt for mange øh bøh’er og pinlig tavshed.


Strukturér din tale

 

Når du skal strukturere talen er det vigtigt, at du først og fremmest finder ud af, hvad formålet er med din tale. Er det en kærlighedserklæring, vil du takke for gaverne og festen, fortælle en historie, eller blot stå for underholdningen? Når du har gjort klart, hvad du vil med talen, skal du vælge nogle få hovedpointer, som vil gå igen i talen i en logisk rækkefølge. Overvej samtidig om du vil have hjælpemidler med, såsom billeder, tegninger, musik osv. og ikke mindst, om du vil inddrage publikum i talen.


Show it

 

Sprog og stil er en vigtig faktor for en vellykket tale. Her er det vigtig, at du får tænkt situationen igennem, så din tale kommer til at passe til dit publikum – din udkårne og gæsterne. Du kan udsmykke din tale og gøre den mere levende og vedkommende ved at bruge billedsprog, konkrete eksempler og eksempelvis metaforer. Inden for journalistikken har man et slogan der hedder: »Don’t tell it, show it«. Her er et eksempel. I stedet for at sige: »Du er altid så sød og hjælpsom« siger man meget mere ved at være konkret med billeder som her: »Når jeg kommer hjem fra arbejde møder du mig altid med et stort smil og et varmt kys – du har ofte nybagte boller klar, og du er altid villig til at hjælpe mig med mine regnskaber i firmaet.«


Sidder den i hukommelsen

 

Det, man ofte frygter når man skal holde tale, er, at den berygtede sorte klap går ned, eller at man er nødt til at klæbe sig til manuskriptet. Her kommer forberedelse for alvor ind i billedet. Begynd i din forberedelse med at skrive talen helt ud, og øv dig så en masse gange inde i hovedet. Læg derefter manuskriptet fra dig og øv talen højt for dig selv eller lad en ven eller et familiemedlem høre den. Husk at du ikke behøver kunne huske talen ordret. I stedet er det vigtigt, at du kan nogle få nøgleord, som du eventuelt også kan have med på et lille stykke papir, når du skal holde talen.

 

Ta-dah: det store taleøjeblik

 

Når øjeblikket kommer hvor du skal holde din tale, er det vigtigt at du husker nogle fremførelsesteknikker, som er med til at give dig selvtillid og samtidig får dit publikum til at slappe af og høre efter. Når du selv virker tilpas i situationen, vil dit publikum også gøre det. Derfor er det vigtigt at du i fremførelsen af din tale, får styr på din nervøsitet, din stemme og din kropsholdning.

Stå med begge ben plantet på jorden, ret ryggen, og stå med front til dit publikum. Mange kommer til at stå og hænge i hoften eller svinge uroligt fra side til side, hvilket både kan være forstyrrende for din vejrtrækning og dit publikum. Sørg altid for at kigge rundt og få øjenkontakt med alle dine tilhørere. Det er meget nemt at ’glemme’ dem som sidder tæt på, eller måske hele den ene side af bordet. Husk også at tale langsomt. Det er dit liv tale, så det går ikke, at du rabler den af på to minutter. Du må også gerne holde kunstpauser for lige at samle tankerne og huske de ’bevingede’ ord.

Nu skulle du være rustet til at begynde forberedelserne til dit livs tale til din udkårne. Vi er sikre på, at du efter denne grundige vejledning nok skal klare dig igennem.

Af Mette Emilie Rasmussen og Tina Splidsboel