Forside      SiteMap      Søg

Bryllup&Fest

Frederikssundsvej 60e

2400 København NV

 

Tlf. 35 853 854

Blomster der pryder

At vælge blomster til brylluppet er ikke altid helt enkelt, og det er bestemt ikke noget, I skal lade vente til sidste øjeblik. Blomstervalget kræver nemlig store overvejelser, tid og ikke mindst mange samtaler med blomsterbinderen.

 

Snart oprinder jeres livs største og smukkeste fest, og i den forbindelse har I sikkert mange planer og overvejelser, som endnu er langt fra endelige. Måske er I slet ikke nået til at tænke på blomster endnu. Men én ting er sikkert, og der er, at de skal med – blomsterne. Så før eller siden kommer tiden, hvor I skal finde ud af hvilke blomster, der skal udsmykke jeres store dag. Skal det være roser, nelliker, forglemmigej eller myrter – rød, hvid, rosa eller pink? Det kommer helt sikkert til at tage tid, og I kommer helt sikkert til at skulle bruge noget inspiration. Så her vil jeg introducerer jer til en flig af blomsternes univers.


 

 

Inspiration fra en blomsterbinder

 

Jeg besøgte blomsterbinder Hanne Ploug fra Linea, ej at forveksle med forfatteren Hanne Ploug, i hendes hjem Kirke Saaby, for at få inspiration og indsigt i, hvad der er vigtigt at overveje, når man skal vælge blomster til brylluppet.

 

Først og fremmest råder hun til, at man begynder at tænke i blomster i rigtig god tid inden brylluppet. Der er mange steder, hvor man kan hente inspiration. Det man først og fremmest skal koncentrerer sig om er farverne, og hvis man skulle have specielle yndlingsblomster. Når I har sporet jer ind på det, henvender I jer til blomsterbinderen, gerne 1-2 måneder forinden. Hun ved, hvilke blomster der er tilgængelige lige netop på det tidspunkt, hvor I ønsker at fejre jeres bryllup, og kan derfor, udover blomsterne til selve brylluppet, bidrage med råd og vejledning i forhold til udsmykning af hjem, kirke, evt. bil samt stedet, hvor brylluppet, skal fejres. På den måde dannes en rød tråd, som gerne skulle løbe gennem hele festen og give jer og gæsterne den optimale oplevelse.

 

Selv lægger hun stor vægt på at besøge det kommende brudepar i deres hjem, blandt andet for at kunne spore sig ind på deres smag og stil. Når hun får en bestilling til et bryllup, arbejder hun længe på ideer inde i hovedet – ideer som alt andet lige rammer rigtigt, hvis hun har kendskab til brudeparret og deres smag. F.eks. ligger der mange overvejelser og samtaler i, at finde frem til de rigtige farver og nuancer. I den forbindelse plejer hun at se et stykke stof eller et billede af brudekjolen og dugene, så farvevalget bliver passende. For som hun siger, findes der et helt univers af forskellige nuancer, og det er dem, man skal finde frem til og blive enige om. Som udgangspunkt arbejder Hanne som regel med hvid som base, hvortil hun tilfører forskellige nuancer, der passer til kjolens nuancer. Kjolen har nemlig ofte en bestemt nuance, som blomstervalget derfor afhænger af – er kjolen gylden, vil blomsternuancerne også have en gylden grundtone, er kjolen sart rosa, vil blomsterne også afspejle det.

 

En anden ting som Hanne bruger lang tid på at vejlede den kommende brud i, er formen på brudebuketten. Det skal jo, som hun siger , helst være bruden, der kommer med buketten og ikke omvendt. Derfor er det vigtigt, at den designes og formes ud fra brudens former, størrelse og udstråling. Er bruden høj og har mange former, må brudebuketten gerne fylde lidt, både i længde og bredde. Den må altså ikke være alt for lille, da det kan få hende til at se større ud. Er bruden omvendt lille med former, vil en mindre og mere rund buket være oplagt, så hun ikke forsvinder i mængden af blomster.

 

Blomstertjekliste:

 

Selvom brudebuketten højst sandsynligt fylder mest i blomsterovervejelserne, er der meget andet, der skal huskes. Derfor har vi lavet en tjekliste, som i kan lade jer inspirere af, når I skal vælge og bestille blomster til brylluppet. Det er selvfølgelig også noget, I skal lade jeres blomsterbinder råde og vejlede jer med.

 

Brudebuket
Pynt til kirken
Dekorationer til borddækning
Stok eller knaphulsbuket til gom og brudesvend
Brudepigebuket eller brudepigekurv
Blomster til bil eller hestevogn
Blomster hos overnattende gæster
Blomster hos brudeparret
Brudebuketten

 

Brudebuketten kom til Europa i 1700-tallet, men dengang var det gommen, der bar den i stedet for bruden. Først i 1800-tallet begyndte bruden at bære buketten, om end hun ofte nøjedes med pynt til håret, i sløret eller i kjolen. I stedet for blomster brugte hun ofte velduftende krydderurter som lavendel, rosmarin eller timian, så hun samtidigt kunne dufte dejligt.

 

Brudebuketten har siden hen været meget igennem. Den har været populær, upopulær og populær igen, den har været dråbeformet, rund, overdådig og enkel. I dag er der mange muligheder, og der findes ingen decideret mode indenfor brudebuketter, så mulighederne er mange, og kommer mest an på jeres stil og personlighed – og selvfølgelig brudens kjole. Ifølge traditionerne er det i virkeligheden brudgommen, der skal vælge og bestille brudebuketten. Det er dog ved at være en uddøende tradition at manden vælger, da mange kvinder i dag gerne vil have indflydelse på blomster og farvevalg, således at buketten står godt til brudekjolen. Der er dog stadig tradition for, at det er manden der både bestiller buketten, og senere henter den på bryllupsdagen.

 

Specielt i gamle dage knyttede der sig en del overtro til brudebuketten. Overtro er selvfølgelig noget, man skal tage med et gran salt, men alligevel....

 

Pas på at ingen af blomsterne i brudebuketten falder ud eller visner inden du kommer ud af kirken. Det skulle nemlig ifølge gammel overtro betyde ulykke
Stil ikke buketten i vand da det efter sigende skulle betyde et kort ægteskab
Vil du skabe lykke og glæde for en ugift kvinde, så kast din brudebuket så hun kan gribe den. Det betyder nemlig, at hun bliver den næste brud
Læg gerne brudebuketten på en afdød slægtnings grav, da det i nogle egne menes at skulle bringe lykke

 


Blomstersprog

 

Der findes efter sigende et blomstersprog. Det betyder, at der med enhver blomst følger et ordsprog. Det er ikke et ordsprog vi støder på særligt tit i nutidens Danmark, men specielt i 1800-tallet var blomstersprog en velkendt kommunikationsform, særligt i velstående borgerlige miljøer. Når man dengang gav en blomst, havde man samtidigt muligheden for at videregive et diskret budskab, uden at det behøvede at komme på nogens læber.

 

Fransk Anemone: Jeg tænker på dig dag og nat

Forglemmigej: Lad mit billede evigt bo i dit hjerte

Lathyrus: Min kærlighed er altfavnende

Lilje: Din rene skønhed betager mig

Liljekonval: Jeg lover dig et liv i evig lykke

Myrte: Vor huslige lykke vil være fuldkommen

Lyng: Din lykke bringer mig glæde

Lyserød rose: Vor kærlighed er evig ung

Rød rose: Jeg vil elske dig evigt

Rosmarin: Evigt skal vi være sammen

Viol: Stille beskedenhed, ydmyghed, uskyld

 

I dag betyder blomstersproget og den enkelte blomsts budskab ikke det store for brudepar, om end der stadig knytter sig en del overtro til rosen og dens symbolske betydning. Rosen symboliserer nemlig kærlighed, hvorfor den ofte indgår i brudebuketten. Der er dog nogle som tøver med de gule blomster, da der i dag findes en overtro, der siger at gul symboliserer jalousi, falskhed og had, også selvom den kommer med kærlighedens blomst. Læg i det hvad I vil. Der findes mange, der vælger at sige, at gul er solens og guldets farve, og derfor symboliserer styrke og kraft. Det skal altså ikke være farvesymbolerne, der styrer jeres blomstervalg uden om den gule yndlingsblomst.

 

Af Mette Emilie Rasmussen