Forside      SiteMap      Søg

Bryllup&Fest

Frederikssundsvej 60e

2400 København NV

 

Tlf. 35 853 854

Parforholdet: Investér i dit ægteskab

 

 

Selvom I har planlagt det perfekte bryllup, kan det være svært at planlægge et ægteskab. Medgangen kommer løbende, og modgangen kan indimellem ikke undgås. Bryllup&Fest har talt med sexolog, parterapeut og coach Rikke Thuesen og sammensat en startpakke af gode råd, I kan tage med jer på rejsen.

 

Af: Solveig Høgh

 

Det er så yndigt at følges ad. Du og din udkårne siger ja til hinanden foran alle jeres gæster. De fleste brudepar bruger lang tid på at planlægge deres bryllup. Alt er planlagt frem til, at I går omkuld i en brudesuite på et hotel eller måske i jeres egen seng. Når I vågner, er I gift.

 

Når man bliver gift, genoplever mange følelsen af at være nyforelsket. Kan man blive ved med at være forelsket?

Nej, man kan ikke blive ved med at være forelsket. Det er utopisk at tro, at man kan gå forelsket gennem livet. Men forelskelse kan blusse op for eksempel ved store livsbegivenheder som bryllupper, hvor man pludselig genopliver de samme følelser, som da man mødtes. Og det skal man bare nyde 100 procent. Men selvom man ikke bliver ved med at være forelsket, er det ikke ensbetydende med, at ens forhold ikke er godt.

 

Hvordan kan man tage ansvar for, at ens ægteskab bliver godt fremadrettet?

Hvis man tager sit forhold alvorligt, så kan man se det at blive gift som en oplagt mulighed til at kigge på, hvordan ens forhold er, og hvordan ens ægteskab skal være. Det er vigtigt at kende den partner, man vil dele sit liv med, og at man har nogenlunde de samme værdier. Hvis man fx finder en, der helst vil have, der hele tiden skal ske noget, og du selv er til hygge på sofaen, kan det hurtigt gå galt. Snak derfor sammen om, hvad der gør jer glade, og hvad der betyder noget for jer, både sammen og hver især. Det er vigtigt, at I giver plads til hinanden, og derudover også er imødekommende over for hinandens forskellige ønsker, så I kan få puslespillet til at gå op. Hvis I ved, hvad et godt parforhold er for jer, kan I være på forkant, så der ikke kommer nogle overraskelser i løbet af de første år i ægteskabet.

 

Et godt ægteskab = masser af romantik?

Nej, det er det ikke. Der er lavet nogle undersøgelser med folk, der har haft meget lange ægteskaber, og hvad der har haft betydning for, at de har haft den samme partner i så mange år. Og gennemgående for disse er venskab, kommunikation, respekt og tillid. Man skal kunne kommunikere og udtrykke sig frit uden at blive misforstået, og man skal have tillid og respekt for den anden, man skal have tillid til, at ens partner vil en det bedste, og man skal respektere hinandens værdier.

 

Så det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, hvis man i parforholdet føler, at man er blevet mere venner end kærester?

Det er vigtigt, at man i et ægteskab er hinandens venner, hvor man passer på hinanden, og deler sine tanker og oplevelser med hinanden. Det er fundamentet for et langt ægteskab. Men når jeg oplever par, der siger, at de føler sig som venner, er det ofte, fordi de ikke har sex. Og langt de fleste synes, at et forhold eller ægteskab uden sex er røv kedeligt. Så det handler om at kunne være venner, men også huske at dyrke mand og kvinde-relationen. Kvinden skal holde fast i hendes feminitet og mærke hendes seksualitet og gennem hendes adfærd kalde på manden i sin partner. Og han skal styrke det maskuline i ham selv og fremstå som en mand, der står stærkt i hans seksualitet. Det er vigtigt, at man dyrker polariseringen mellem mand og kvinde, så den seksuelle energi ikke dør.

 

Et godt ægteskab = sex bliver mindre vigtigt?

Sex er stadig meget vigtigt i et ægteskab, men meget sex er ikke nødvendigvis lig med et godt ægteskab. Det kan være svært at finde tid og overskud i en travl hverdag, men det er vigtigt at have sex og være tætte sammen. Stræb for eksempel efter at have sex to gange om ugen. Sæt jer sammen og find ud af, hvornår det passer bedst for jer begge to, og sæt det så i kalendere. Det er ikke en falliterklæring, at man aftaler, hvornår man skal have sex. Det kan tværtimod for mange være en nødvendighed og noget, man går og glæder sig til. Hvis man har modstand på at have sex to gange om ugen, kan man også aftale, at man skal være nøgne sammen, tage et bad og kysse og kramme og så se, hvad det udvikler sig til. På denne er I også intime sammen.

 

Et godt ægteskab = få skænderier?

Nej, det er det ikke. Det er fint at have skænderier og kontroverser, for i et godt ægteskab skal man kunne sige, hvad man mener. Men det skal være konstruktivt. Mange skænderier bliver destruktive og kommer til at handle om, at jeg er den gode, og du er den onde, der gør alting forkert. I stedet for at påpege, at alt det den anden gør som værende forkert, så sæt ord på det, du føler. Sig fx, at ’Det der sker i mig, når du gør det her, er..', 'eller når jeg kommer hjem hver dag efter arbejder, og du igen har smidt tøjet på gulvet og ikke ryddet op, så føler jeg, at du tager mig for givet. Jeg føler mig mindre værd. Jeg bliver vred. Det er ikke dig, der er en idiot men dine handlinger'. På denne måde får man udtrykt, hvad man føler, og det er vigtigt, hvis man skal have et godt ægteskab i mange år.

 

Det kan være svært at få sagt de store ord i en tale til ens udkårne foran mange mennesker. Har du nogen gode råd til at kunne fortælle ens partner de store ord?

Det kan være en god idé, at man sammen laver nogle løfter til hinanden. Brudeparret kan for eksempel sætte sig sammen nogle aftener inden brylluppet, skabe en hyggelig stemning og sig eller skriv kærlighedsløfter til hinanden. Det kan være et løfte om, at jeg lover dig, at jeg vil være en mand, der vil vække dig med kys hver morgen, som jeg ved du godt kan lide, og at jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at vi kan skabe et godt liv sammen. Det kan altså være både små hverdagsting og de helt store kærlighedstanker. Det er vigtigt, at man i et ægteskab lover hinanden, at man vil kræve noget af den anden, men at man også vil give og dele, således at der kommer en balance i forholdet.

 

Der er mange forventninger til bryllupsnatten, og ofte er brudeparret måske alt for trætte og vil bare sove. Men hvor vigtigt er det egentlig, at der bliver gjort noget ud af bryllupsnatten?

Det er ikke særlig vigtigt at få gjort noget ud af bryllupsnatten, hvis begge parter er trætte og ikke orker sex og mest af alt har lyst til at feste videre med vennerne helle natten. Man skal altså ikke have sex, bare fordi det er tradition. Vær i stedet tætte, vis kærlighed og nærvær, kys, kram og nyd hinandens selskab. Det med bryllupsnatten er jo en tradition fra gamle dage, hvor brudeparret ikke havde haft sex endnu, så der var bryllupsnatten ligesom højdepunktet. De fleste har haft sex inden ægteskabet, så derfor behøver man ikke tage bryllupsnatten så tungt. Det er bare vigtigt, at man er enige, så den ene part ikke bliver skuffet.

 

Hvad kan man så gøre for, at den ene partner ikke bliver skuffet, hvis den store dag ikke afsluttes med en vild bryllupsnat?

Man kan eventuelt være på forkant, og aftale, at man nogle dage før snakker om, hvad man forventer og i øvrigt have realistiske forventninger. Man kan sætte en hel dag og aften af til at hygge med hinanden snakke sammen om det kommende bryllup, forkæle hinanden og så have en masse forfærdelig god sex. På denne måde kan man tage bryllupsnatten før det egentlige bryllup. Man kan også aftale, at inden man står op og går ud i verden som ægtefolk, så skal man have haft en omgang lækker morgensex. Der er man jo veludhvilet og fuld af kærlighed.

 

[Gode råd til det første år (og mange år sammen i fremtiden):

 • Vær åben, lad være med at holde noget hemmeligt.
 • Der er ikke nogle følelser, der er farlige at udtrykke! Sig, hvorfor du er glad, sur, skuffet, lykkelig m.m. På denne måde kan I lettere forstå hinanden og undgå misforståelser.
 • Husk på, at der ikke er en facitliste eller en bog, der siger, hvordan et godt ægteskab er – det bestemmer I.
 • Afspejl jer selv og ikke i andres ægteskaber som fx jeres forældres. Mange har forældres eller andres ægteskaber som forbillede, men sandheden er, at man egentlig ikke ved, om det er godt, og om det vil være godt for en selv. Så snak sammen om, hvad der er et godt ægteskab for jer. Det er den bedste start.
 • Sæt tid af til hinanden hver eneste dag. Brug mellem ti og tyve minutter sammen. Det kan være ude i haven, putte med te i sofaen. Vær til stede, vær nærværende, og snak sammen.
 • Anerkend hinanden tre gange dagligt. Det kan fx være: ’Hvor ser du dejlig ud i de cowboybukser’, ’Jeg føler mig glad, når jeg er sammen med dig’, ’Hvor er det dejligt, at du har købt ind’. Ros er med til at huske hinanden på, hvorfor man er sammen.
 • Få oplevelser sammen, og skab minder, da minder skaber samhørighed med hinanden. Jo flere hyggelige stunder, vi har sammen, jo bedre kan vi klare de dårlige dage.

   

    

   Om Rikke Thuesen:

   Rikke Thuesen er 42 år gammel og bor i Horsens. Rikke er uddannet sexolog, parterapeut og coach. Hun laver terapi og parforholdsrådgivning og tilbyder fx serviceeftersyn i parforholdet – tre sessioner af halvanden time, hvor parret får opgaver om bl.a. værdier, venskab, intimitet og kærlighed, og på den måde opdager de deres udfordringsområder og lærer, hvordan de bygger et godt fundament – og styrer gennem de største problemer i forholdet, og på den måde sikrer de et godt forhold. Rikke har flere gange oplevet, at folk køber gavekort til hende til bryllupsgave, og hun synes, det er en sjov og god idé at starte forholdet med at invistere i hinanden og i forholdet. Se mere på www.rikket.dk.

  •  
  •