Forside      Profil      Kontakt      Afstemning      Nyhedsbrev      SiteMap      Søg

Bryllup&Fest

Frederikssundsvej 60e

2400 København NV

 

Tlf. 35 853 854

Nilkrydstogt – honeymoon med indhold

 

 

Hører I til typerne, der bliver rastløse af bare at slikke sol, så er der mange andre muligheder. I kan tage på storbysferie, besøge museer og andre kulturelle steder. I kan også vælge et Nilkrydstogt, hvor meget af Egyptens historie bliver serveret der, hvor det faktisk skete, og hvor der også er plads til byture og sol på soldækket.

 

 

 

Tekst og foto af: Rasmus Riskær-Smidt

Vi rejste med Atlantis Rejser til Luxor, hvor Nilkrydstogtsskibet M/S Rennaissance lå og ventede på os. Mange af Nilens krydstogtsskibe ligner hinanden. De er meget pompøse uden dog at være kæmpe store. Der er plads til ca. 150 gæster og 60 besætningsmedlemmer, hvilket betyder, at skibene på ingen måde kan sammenlignes med fx Oslobåden. Selve sejladsen kan heller ikke sammenlignes, da bådene ikke gynger, hvilket også betyder, at rejsen ikke risikerer at blive spoleret af søsyge – noget der ellers kan være et problem på traditionelle krydstogter. Der er en hyggelig restaurant, bar, shop, massagerum og et enkelt løbebånd for dem, der har det bedst med at røre sig lidt. Bedst er helt sikkert soldækket, der er opdelt i to med henholdsvis caféborde og solsenge.  Herfra kan man nyde udsigten over Egyptens Nildal, mens skibet glider af sted. Mad på skibet er inkluderet i prisen, og drikkevarerne købes på kredit ved at angive værelsesnummer. Maden henter man selv fra en stor buffet, hvor der også er en salatbar. Normalt skal man holde sig fra ikke-kogte og stegte madvarer i Egypten for at undgå dårlig mave. Men på skibet er rå varer som salat skyllet i kildevand. Personalet gør sig umage med at holde hygiejnen høj.

 

 

Kongernes dal i Luxor

Som en del at standardudflugtspakken går turen til Kongernes dal. Her er stadig grave, der endnu ikke er helt udgravet. Der er cirka 64 grave man kan besøge, der består af gange og tunneller. Nogle er meget flotte, andre meget dybe. Med entrébilletten er der mulighed for at besøge tre grave efter eget valg. Hvis man vil besøge Tutamgammons grav, kræver dette dog en særlig billet ud over standardpakken.

 

 Varmluftsballon over Luxor

 

Som ekstra udflugt kan man tidligt om morgenen komme med varmluftsballon.

Vi blev sejlet over Nilen med en vandtaxi og kørt med minibus til ”lufthavnen”, hvorfra starten af cirka ti luftballoner var planlagt til klokken syv. Det er et fantastisk syn, når solopgangen rammer Nildalen, og man flyver ind over mange af Luxors antikke seværdigheder. Går alt efter planen, lander man efter en time ude i ørkenen, hvor en lastbil med hjælpere trækker ballonen ned til jorden. Luftballoner har det med at følge vinden, og på vores tur blev vi sendt ind over byen og sukkerrørsmarker for til sidst at lande på en lille markvej. Det hele meget kontrolleret og uden panik.

De følgende dage besøgte vi Hatutka -, Karnak -, Luxor -, Philæ -, Edfu - og Kom Ombo templerne. Ingen af dem fortjener at være del af en opremsning, da de alle har lange og spændende historier. Andre og mere målrettede medier end Bryllup&Fest må dog gøre dette. Vi har aldrig haft speciel interesse for Egyptologi, men det var en fornøjelse at få udvidet sin horisont på dette område. Jeg troede ikke, at nogle gamle sten og hieroglyffer kunne være så spændende.

Midtvejs på turen var der en ekstraudflugt til det meget berømte tempel Abu Simpel. Vi fravalgte dette, da man skulle op klokken fire om morgenen og køre fire timer i bus for at se på tempelet i to timer for derefter at køre tilbage i fire timer. Dem der tog turen fortalte senere, at det havde været fantastisk. I stedet tog vi en mindre ekstraudflugt op af Nilen i en lille båd, hvorfra vi kunne se en masse forskellige spændende fugle – blandt andet en havørn kun 15 meter fra os – for til sidst at ende i en Nubisk landsby, hvor vi blev budt på te.

Til min store overraskelse fandt jeg pludselig mig selv med en krokodille i hænderne. Den havde jeg ikke lige set komme!

 

 

 

 

 

Egypten

Når man rejser op og ned af Nilen, som man gør på et Nilkrydstogt, så ser man også det ”sande” Egypten, der er ekstremt fattigt. Det er mennesker, for hvem et egyptisk pund – svarende til en dansk krone – er mange penge. Når en offentligt ansat tjener ca. 430 pund om måneden, så vil man gøre hvad som helst for at tjene lidt (for dem meget) på de meget rige turister. Egypterne er som udgangspunkt ikke kriminelle, men de vil gøre alt, hvad de kan, for at sælge deres vare så dyrt som muligt, hvilket betyder, at en lille alabastfigur (der i øvrigt aldrig har været alabast) kan koste alt fra 500 pund til syv pund. De danske guider giver en fin vejledning, så man ikke bliver flået helt. Og hvis man bare husker, at det er, fordi egypterne er så pressede økonomisk, så er det lidt lettere at være tolerant. Et klassisk argument, når en handel er ved at bryde sammen på grund af de sidste fem pund, er, at de fem pund ikke betyder så meget for dig som for ham, der sælger. Hvilket vel er rigtigt nok! Men som guiderne hele tiden siger: Det er købers marked, og hvis du har kunnet leve uden denne dims indtil nu, kan du nok også resten af livet.

 

 

 Cruiset

Når skibet sejler på Nilen, er der ikke meget arrangeret aktivitet om bord. Der er en lille pool, hvor man lige kan dyppe sig, og ellers bliver der læst mange bøger, spillet bordtennis, drukket øl eller sodavand. Da selskabet bogstaveligt talt er i samme båd, lærer man stille og roligt hinanden at kende – nogen selvfølgelig mere end andre. En af de sidste aftener er der arrangeret egyptisk aften, hvor de fleste vælger at investere i en egyptisk beklædning. Her skal de grupper, der har hver sin guide tilknyttet, dyste mod hinanden i blandt andet parodi af guiderne. Det er ikke plat grisefest, men der er meget grin, og vinderne får en drink i form af et glas appelsinjuice.

 

 

Kombineret badeferie

For dem der ikke vil nøjes med kulturelle input på bryllupsrejsen, kan man med fordel kombinere sin rejse med en uge i Sharm el Shiek, der er en decideret badeby. Her det er muligt at snorkle i koralrev, tage på udflugter i Sinaiørkenen og meget andet. Atlantis Rejser plejer at have tilbud på kombineret Nilkrydstogt og badeferie i Sharm el Sheik.

 

 

 Tips til Egyptenrejser

·         Undgå Faraos forbandelse også kaldet rejsediarré. Der er bakterier i vandet, så drik kun flaskevand. Vask hænder hyppigt eller brug alcogel, særligt når man har været i kontakt med penge, der er rene bakteriebomber. Spis eventuelt paraghurt for at stabilisere maven. Undgå salat eller frugt, der kan være skyllet i det lokale vand (gælder dog ikke maden på Golf Maritime, der bruger rent vand).

 

·         Der er myg i Egypten, så husk myggespray. Af en eller anden grund bliver børn angrebet hårdere end de voksne.

·        

 

 

 

 

 Rejsearrangør: Atlantis Rejser – www.atlantisrejser.dk